Radio Herceg Novi: U petak okrugli sto na temu “Vrijeme je za participativno budžetiranje na lokalnom nivou”

Radio Herceg Novi, apr. 10, 2019 at 11:13 am

Nevladina organizacija “NADA-Herceg Novi“ u okviru projekta “Naš novac-Vaša ili naša odgovornost” organizuju u petak, 12. aprila, okrugli sto na temu „Vrijeme je za participativno budžetiranje na lokalnom nivou“.

Projekat sprovode od januara ove godine u cilju doprinosa većoj transparentnosti izvršenja budžeta Opštine Herceg Novi i efikasnoj javnoj potrošnji.

Razgovorom na okruglom stolu želimo da unaprijedimo dijalog svih aktera i doprinesemo većem učešću građana i građanki u planiranju i pripremi budžeta u najranijim fazama budžetskog ciklusa. O projektu će govoriti Marina Vuksanović, predsjednica NVO “NADA”, zatim Milica Krivokapić koja će saopštiti rezultate istraživanja o budžetskom ciklusu u Opštini Herceg Novom dok će o iskustvima participativnog budžetiranja u Opštini Tivat govoriti Dragana Frančesković, pomoćnica sekretarke Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode u opštini Tivat, najavljuju organizatori.

Okvirne teme za diskusiju na okruglom stolu su: kako motivisati građane da budu aktivni učesnici u kreiranju budžeta, ima li političke volje da lokalna samouprava uključi građane u planiranju i pripremi budžeta, značaj odbornika kao predstavnika građana u budžetskom cilkusu, uloga MZ, NVO i građana u planiranju budžeta.

Okrugli sto će će biti održan u petak, 12.aprila, u Gradskoj kafani (restoran u prizemlju) sa početkom u 11 sati.

Projekat “Naš novac-Vaša ili naša odgovornost” je podržan kroz Program malih grantova u okviru projekta “Money Watch – Civilno društvo, čuvar budžeta”, koji sprovodi Institut alternativa, u partnerstvu sa Institutom za javne finansije iz Zagreba i NVO Novi horizont iz Ulcinja, a uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Instrument za civilno društvo i kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.

U PETAK OKRUGLI STO NA TEMU “VRIJEME JE ZA PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE NA LOKALNOM NIVOU”