Herceg Novi: Hercegnovske NVO podnijele inicijativu

Lokalni resursni centar za nevladine organizacije u Herceg Novom NVO “NADA” podnio je  inicijativu Opštini zahtjevajući da u najskorijem roku raspiše javni konkurs za raspodjelu sredstava za 2021. godinu.

Opština Herceg Novi je u zakonskoj obavezi da u skladu sa Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, raspiše javni konkurs za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama krajem tekuće za narednu godinu. Budžet za 2021. godinu je usvojen 23.12.2020. godine a konkurs za raspodjelu sredstava je izostao. Neophodno je što prije raspisati konkurs da bi realizacija projekata imala efekta a neki projekti makar dijelom mogli biti realizovani ove godine”.

Inicijativu su podržale  nevladine organizacije:  NADA, KSENA,ZRAK SUNCA,PANDORA i DIABET LIFE.

Opština je dužna da na podnesenu inicijativu dostavi odgovor u roku od 30 dana od dana podnošenja inicijative.

Lokalne NVO od Opštine traže raspisivanje konkursa za dodjelu sredstava

https://hercegnovskasvastara.blogspot.com/2021/03/lokalne-nvo-traze-raspisivanje.html?m=1

Lokalne NVO traže raspisivanje opštinskog javnog konkursa za dodjelu sredstava

Iako je bila u zakonskoj obavezi da to uradi još krajem prošle godine, Opština Herceg Novi još uvijek nije raspisala javni konkurs za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama. Zbog toga je lokalni resursni centar za nevladine organizacije NVO „NADA“ pokrenuo inicijativu kojom od Opštine zahtjeva da u najskorijem roku raspiše javni konkurs za raspodjelu sredstava za 2021. godinu.Kako nam objašnjava Marina Vuksanović, predsjednica NVO „NADA“, Opština, odnosno Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, je po Odluci o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava iz 2017 godine, dužna da raspiše javni konkurs za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama krajem tekuće za narednu godinu.

„Budžet je usvojen 23.12.2020. godine a konkurs još nije objavljen i zato pozivamo Opštinu da što hitnije raspiše konkurs da bi realizacija projekata imala efekta a neki projekti makar dijelom mogli biti realizovani ove godine što smo jasno obrazložili u dopisu.“ – ističe Vuksanović.

Naša sagovornica dodaje i da je Opština dužna da na inicijativu odgovori u roku od 30 dana a da je, ako odgovor izostane, slijedeći korak obraćanje Skupštini opštine.

Inicijativu podržava sve više nevladinih organizacija i nadaju se da će, prije svega zbog unapređivanja saradnje NVO i lokalne samouprave, Opština razmotriti njihovu inicijativu a što je još bitnije – postupiti u skladu sa zakonom.

Podsjetimo, prošle godine javnog konkursa za raspodjelu sredstava za projekte nevladinih organizacija uopšte nije bilo zbog pandemije korona virusa. Ove godine, iako je već mart mjesec, konkurs još uvijek nije raspisan. Međutim, da sredstava ipak ima govori i nedavna raspodjela 450.000 eura svim sportskim društvima i to u sred covid – krize.