Fond za aktivno građanstvo kroz dvije grant šeme podržao 9 projekata nevladinih organizacija

Fond za aktivno građanstvo podržao je projekte devet organizacija civilnog društva kroz dvije grant šeme: Aktivno učešće i Zajednica u akciji.

Aktivno učešće

Tokom otvorenog konkursa za grant šemu „Aktivno učešće“, apliciralo je 17 organizacija, iz sedam crnogorskih opština i to: 3 iz Nikšića, 2 iz Bijelog Polja, 8 iz Podgorice i po jedna aplikacija iz Pljevalja, Rožaja, Tuzi i Bara. Pojektne prijedloge su procjenjivali nezavisni evaluatori, a Komisija je na osnovu kvaliteta i ostvarenih bodova, donijela odluku da šest projekata bude podržano. Predstavnici podržanih organizacija, prije početka implementacije projekata, imali su priliku da prođu trodnevni trening na temu  Mobilizacija zajednice i organizacijski razvoj.

Projekti adresiraju različite teme i oblasti djelovanja, a podržane  organizacije su u svojim lokalnim zajednicama, prepoznate kao važan akter za postizanje pozitivnih društvenih promjena.

br ORGANIZACIJA GRAD NAZIV PROJEKTA IZNOS
1. Opštinsko udruženje multiple skleroze Bijelo Polje Bijelo Polje Ništa o nama bez nas! – Mijenjamo Sve! 13,222.00 €
2. Asocijacija za edukaciju i razvoj – AER Podgorica ROZA – Radnice Odlučno Za Ravnopravnost 13,180.00 €
3. Impuls Nikšić PokREnimo se – stvorimo mogućnosti za jednak pristup kvalitetnom obrazovanje RE populacije 10,960.00 €
4. Centar za zaštitu potrošača Crne Gore – CEZAP Podgorica Aktivan potrošač je zaštićen potrošač! 14,500.00 €
5. „ALFA Centar“ Nikšić Monitoring rada lokalne uprave sa fokusom na socio-ekonomski položaj RE populacije za period od 2021- 2023. 14,980.00 €
6. Centar za omladinsku edukaciju Podgorica #MovingForward 14,320.00 €
  81,162.00 €

Tokom implementacije projekata, podržane organizacije će imati mentorsku podršku od strane eksperata u relevantnim oblastima, kao i mogućnost učenja kroz razmjenu najboljih praksi, izazova i naučenih lekcija, sa srodnim organizacijama iz Crne Gore i Hrvatske.

 

Zajednica u akciji

U periodu od 26.aprila do 18.maja za grant šemu Zajednica u akciji, koja je stalno otvorena, stiglo je 9 aplikacija. Regionalna rasprostranjenost je i ovog puta obuhvatila sve tri regije, a projekti koji su po mišljenju Komisije za procjenu projekata i dodjelu finansijskih sredstava zavrijedili podršku su:

 

br ORGANIZACIJA GRAD NAZIV PROJEKTA    IZNOS
1. Građanska inicijativa mladih Rožaje Zaštitimo pluća grada-park šuma Brezovačko brdo (ZaPark) 3,961.00 €
2.  Kuvanje na suncu Podgorica RE zajednica kuva na suncu 4,850.00 €
3. Gnijezdo Podgorica Zeleni koraci za klimatski neutralnu budućnost 4,430.00 €
  13,241.00 €

Podsjećamo da je kroz grant šemu Zajednica u akciji krajem aprila podržano devet organizacija, te da ukupni raspoloživi fond do kraja 2023.godine iznosi 28,739.00 €

Obije grant šeme Aktivno učešće i Zajednica u akciji dio su programa Podržani=Osnaženi koji Fond za aktivno građanstvo realizuje u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske, a uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.