Herceg Novi:Otvoreno pismo povodom Nacrta Odluke o finansiranju projekata i programa NVO

OPŠTINA HERCEG NOVI

Sekretarijat za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju

Predsjednik Skupštine opštine

Herceg Novi, 17.12.2023.godine

Predmet: Prijedlog za razmatranje u vezi Nacrta Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama

Poštovani,

Ovim pismom želim izraziti svoje ozbiljne primjedbe i zabrinutost u vezi s predloženom Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, koja je predmet javne rasprave zakazane 21. decembra 2023. godine u 10 časova.

Nedavno saznanje da je tokom izrade ove Odluke izostalo aktivno učešće predstavnika nevladinih organizacija izazvalo je opravdanu zabrinutost u vezi s transparentnošću i inkluzivnošću samog procesa. S obzirom na to da je Odlukom o lokalnoj upravi predviđeno učešće NVO u radnim grupama za pripremu normativnih akata ili izradu programa, ovakav propust predstavlja ozbiljan prekršaj prema principima participativne demokratije.

Želim skrenuti pažnju na dramatično smanjenje iznosa sredstava iz Budžeta Opštine namijenjenih finansiranju projekata i programa nevladinih organizacija, sa dosadašnjih 1% na 0,5% tekućeg godišnjeg budžeta. Razumijem nužnost prilagođavanja budžeta opštine aktuelnim potrebama, ali predloženo smanjenje za 50% iznosa namijenjenog nevladinim organizacijama, naročito u kontekstu projektovanog budžeta od 29 miliona eura za 2024. godinu, izgleda kao neproporcionalan rez. Ovakav korak, osim što bi ozbiljno ugrozio aktivnosti preko 300 registrovanih nevladinih organizacija na teritoriji naše opštine, predstavlja značajan zaokret od dosadašnje afirmativne prakse koja je Herceg Novi činila liderom u podršci civilnom društvu.

Posebno želim istaći važnost kontinuiteta podrške nevladinim organizacijama, što je Herceg Novi praktikovao sve do sadašnjeg trenutka. U tom kontekstu, podsjećam na period 2006. godine kada je iz budžeta opštine od svega 7 miliona eura, izdvajano isto toliko sredstava, 70.000,00 eura za rad nevladinih organizacija. Ova činjenica naglašava da je opština, uprkos skromnim budžetskim sredstvima, pokazivala visok stepen posvećenosti podršci civilnom društvu.

Mišljenje predstavnika nevladinih organizacija s kojima sam razgovarala ukazuje na ozbiljnu zabrinutost zbog negativnih posljedica koje bi usvajanje ove Odluke moglo imati na prosperitet i razvoj lokalne zajednice.

Molim Vas da ove primjedbe uzmete u obzir i da u duhu otvorenog dijaloga i transparentnosti, omogućite adekvatnu participaciju nevladinih organizacija u daljem procesu donošenja odluka koje ih direktno pogađaju s ciljem postizanja održivog rješenja koje će štititi interese nevladinih organizacija, ali istovremeno uzeti u obzir ograničenja budžeta opštine.

Zato predlažem da se ponovno razmotri ova odluka kako bi se sačuvala dosadašnja podrška i kontinuitet finansiranja nevladinih organizacija u Herceg Novom.

Sa nadom u konstruktivan razgovor i rješenje ovog pitanja, unaprijed se zahvaljujem na Vašem vremenu i pažnji posvećenoj ovom pismu.

S poštovanjem,

Marina Vuksanović

Prdsjednica NVO“NADA-Herceg Novi“

Koordinatorka CRNVO Lokalnog Resursnog Centra