Učešće NVO i građana u donošenju odluka: Lokalna samouprava mora biti partner i podsticati aktivizam

Preuzeto sa: Učešće NVO i građana u donošenju odluka: Lokalna samouprava mora biti partner i podsticati aktivizam (hnsvastara.blogspot.com)

Ovog četvrtka (25.januara) je u zgradi Opštine održana interaktivna radionica „Sinergijom do dobrog upravljanja u lokalnim zajednicama“ Centra za razvoj NVO o mehanizmima učešća NVO i građana u donošenju odluka. Radionica je izazvala dobro interesovanje građana, predstavnika NVO sektora kao i predstavnika mjesnih zajednica.Saradnik na projektu i voditelj radionice bio je Goran Đurović koji je prisutnima predstavio mehanizme kojima se svaki građanin ali i nevladina organizacija može služiti da bi uticao na odluke lokalne samouprave.

Da je ovakav događaj bio potreban pokazalo se u aktivnoj raspravi u kojoj je ukazano da postoje veliki problemi kako u društvu tako i na relaciji dijela NVO sektora – Opština HN kao i da se u mnogim segmentima zadnjih godina nazadovalo.

Naime, kako se moglo čuti, lokalna samouprava prečesto nema sluha na inicijative građana i NVO sektora što rezultira sve većom pasivnošću, nezainteresovanošću i apatijom građana. Osim toga, kako je između ostalog rečeno u raspravi, na gotovo svim poljima jasno je primjetan ogroman uticaj politike što građane značajno obeshrabruje u okupljanju, iniciranju i djelovanju.

Samo neki od problema na koje je skrenuta pažnja bili su izostanak korišćenja instituta „slobodne stolice“ za predstavnike nevladinih organizacija u Skupštini opštine, problemi finansiranja nevladinih organizacija, netransparentnost u donošenju odluka i uopšteni nedostatak napretka u osnaživanju partnerstva između NVO i Opštine što u konačnom negativno utiče na rješavanje problema u gradu na adekvatan način i na zadovoljstvo građana.

Takođe, istaknuto je i da se moraju mijenjati zakonska rješenja kao i promjena odnosa lokalne samouprave sa jedne i NVO sektora i građana sa druge strane koja podrazumijeva podsticanje Opštinskih organa na građanski aktivizam bez obzira na političku opredjeljenost i uvjerenja. To je, kako je naglašeno, i jedna od obaveza  rukovodstva lokalne samouprave.

Kako je zaključeno, neophodna je i konstantna upornost i ohrabrivanje građana i NVO sektora u vršenju pritiska na lokalnu samoupravu.

Podsjetimo, ova rdionica je organizovana u okviru projekta „Sinergijom do dobrog upravljanja u lokalnim zajednicama“, finansijski podržanog kroz projekat „SmartBalkans“, koji sprovode Centar za promociju civilnog društva u partnerstvu sa Institutom za demokratiju i medijaciju i Centrom za istraživanje i kreiranje politika a sve uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

 

Učešće NVO i građana u donošenju odluka: Lokalna samouprava mora biti partner i podsticati aktivizam (hnsvastara.blogspot.com)