CRNVO: Istraživanje„Stavovi građana Crne Gore o nevladinim organizacijama“

Povjerenja građana i građanki u NVO raste iz godinu u godinu, nalazi su istraživanja javnog mnjenja „Stavovi građana Crne Gore o nevladinim organizacijama“, sprovedenog od 20. do 26. januara 2021. godine na reprezentativnom uzorku populacije punoljetnih građana i građanki u Crnoj Gori .

Sadržaj izvještaja pruža uvid u stavove građana o prepoznatljivosti rada nevladinih organizacija i opštem sentimentu građana prema njima, povjerenje javnosti u nevladine organizacije i konkretnim stavovima građana,odnosa između prihvatljivosti i zastupljenosti određenih izvora finansiranja nevladinog sektora i  u kojoj mjeri se aktivnosti nevladinih organizacija poklapaju sa očekivanjima i potrebama građana.

Izvještaj nudi poređenje aktuelnih rezultata sa podacima iz prethodna dva talasa sprovedena 2015. i 2019. godine. Na taj način se omogućava praćenje svakog indikatora posebno, kao i opšte atmosfere u kojoj NVO funkcionišu.

Rezultati ovog istraživanja predstavljaju dio projekta „Resursni centar za organizacije civilnog društva u Crnoj Gori koji sprovodi Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) u partnerstvu sa NVO Bonum iz Pljevalja, NVO Nada iz Herceg Novog, NVO Novi horizont iz Ulcinja i NVO Bjelopoljski demokratski centar. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Stavovi-gradana-Crne-Gore-o-nevladinim-organizacijama_2021-1

Stavovi građana o nevladinim organizacijama 2021. godina