Herceg Novi: Resursni centar organizovao konsultacije na temu izgradnja kapaciteta i finansiranje NVO

 Opština i NVO: Transparentnije i fer finansiranje. Potrebno više sluha vlasti za NVO sektor

Opština i NVO:TRANSPARENTNIJE I FER FINANSIRANJE. Potrebno više sluha vlasti za NVO sektor

U okviru projekta Resursni centar, Centra za razvoj nevladinih organizacija, sa predstavnicima Opštine Herceg Novi održane su konsultacije za unapređivanje kapaciteta i finansiranje NVO.

Sekretaru Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport, Darku Klasiću i saradnicima, CRNVO Resursni centar, Lokalni resursni centar NADA i predstavnici petnaestak novskih nevladinih organizacija iznijeli su probleme sa kojima se susreću u radu ali i kritike i sugestije Opštinskom rukovodstvu koje bi gradska vlast trebala preduzeti radi poboljšavanja kapaciteta i kvaliteta rada nevladinog sektora.

Kako je saopštila Marina Vuksanović, predsjednica Lokalnog resursnog centra NADA, protiče već druga godina od kako nema konkursa za raspodjelu sredstava. Ona je istakla i problem što se i dalje za projekte NVO izdvaja 1% sredstava i to iz operativnog budžeta opštine što je znatno manje novca.

„Izgleda da se zadnjih godina štedi na nevladinim organizacijama. One se čine kao trošak. Ove godine iz budžeta je opredjeljeno 50.000 za projekte i 30.000 eura dodatnih sredstava koje se raspodjeljuju diskrecionim pravom predsjednika Opštine što je 80.000, umjesto 120.000 koliko bi trebao iznositi.“ – rekla je Vuksanović.

Ona je podsjetila da je odluka o finansiranju donijeta 2015 bez konsultacija sa NVO što je nedopustivo i istakla da se predstavnici Opštine moraju sastati sa NVO sektorom radi konsultacija na vrijeme.

Vuksanović je skrenula pažnju i na to da se čelnici gradske vlasti tokom nekoliko zadnjih godina nisu sastali sa predstavnicima nevladinog sektora te da ne vidi razloga zašto jer Opština i NVO nisu neprijatelji već moraju biti partneri za dobrobit svih građana i smatra da bi uskoro delegacija nevladinih organizacija morala održati sastanak i sa gradonačelnikom.

Kako je saopštio Darko Klasić, kada je budžet u pitanju, svaka Opština o izdvajanju i raspodjeli odlučuje zasebno.

„Budžeti su smanjeni, zbog već poznate situacije, u svakom segmentu, ne samo za NVO a konkursa nije bilo zbog jeka pandemije Korona virusa. Sredstva su zato dodjeljivana prioritetnim organizacijama koje su se bavile humanitarnim direktnim pomaganjem ljudima tokom ove situacije.“ – rekao je Klasić.

Kada je konkurs u pitanju, on bi za ovu godinu, prema njegovim riječima, trebao biti raspisan već tokom avgusta a bolje popunjavanje Opštinske kase tokom sezone trebalo bi rezultirati i bržim isplatama novca za projekte.

Što se tiče nevladinih organizacije od posebnog značaja, i Opština i NVO su saglasni da za njih treba posebno odvojiti sredstva, koja se već i izdvajaju, ali i da raspodjela, kao i odluka koja NVO može dobiti status organizacije posebnog značaja, moraju biti potpuno transparentni uz pooštravanje kriterijuma.

Osim finansijskih, novske NVO muče i drugi problemi. Mnoge od svog osnivanja, već više godina nemaju prostor za rad što im pričinjava velike probleme u funkcionisanju. Ovo bitno pitanje ponovo su aktuelizovali na sastanku jer su nedavno podnijeli inicijativu Opštini za rješavanje ovog problema. Međutim, kako tvrdi Klasić, Opština ne posjeduje prostor koji bi mogla ustupiti.

„Opština nema u vlasništvu svoj prostor koji bi mogla ustupiti nevladinim organizacijama. Omladinski Centar postao je potpuno neuslovan a neke od NVO koje su bile u njemu ostale su dužne i za račune dok je objektu neophodna temeljna obnova.“ – objasnio je Klasić.

Ipak, od Skupštine Opštine NVO će tražiti donošenje odluke o dodjeli prostorija i intezivirati iznalaženje rješenja ovog problema.

Foto: Portal Novi

Značajne kritike nevladinog sektora Opštini upućene su na sveukupnu transparentnost počev od samih procedura, konkursa, kompetentnosti komisije za dodjelu, diskrecionom pravu predsjednika Opštine o dodjelama sredstava a ponudili su i konkretne prijedloge.

Kako je Klasić naveo, on smatra da je sve sa Opštinske strane transparentno, međutim iz NVO sektora ipak smatraju – nedovoljno i poručuju da se diskreciono pravo predsjednika Opštine za dodjelu sredstava treba smanjiti, da se zastarela aplikaciona forma treba promijeniti i prilagoditi, članovi komisije moraju biti kompetentni radi donošenja fer odluka a traže i izmjenu i prilagođavanje odluke o korišćenju institucije slobodne stolice.

Takođe, radi što boljeg i kvalitetnijeg odnosa sa građanima, nevladina udruženja predložila su uključivanje Mjesnih zajednica kao i formiranje spiska koje NVO djeluju u kojoj Mjesnoj zajednici što su iz Sekretarijata podržali.

Inače, u Herceg Novom je registrovano oko 300 nevladinih organizacija a CRNVO podstiče saradnju nevladinih udruženja i lokalne samouprave.

Izvor: https://portalnovi.me/info/opstina-i-nvo-transparentnije-i-fer-finansiranje-potrebno-vise-sluha-vlasti-za-nvo-sektor/