Media Center: Podržimo amandmane poboljšajmo medijske zakone

POZIV NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA DA ZAJEDNIČKOM AKCIJOM POBOLJŠAMO MEDIJSKE ZAKONE

Podgorica, 24.  novembar 2022.

Poštovane koleginice i kolege,

Ministarstvo kulture i medija objavilo je 8. novembra poziv za javnu raspravu u vezi sa nacrtima tri medijska zakona: Zakon o medijima, Zakon o audiovizuelnim medijskim uslugama i Zakona o javnom medijskom servisu RTCG.

Media centar je pripremio predloge amndmana koje je od 17. do 23. novembra predstavio na pet okruglih stolova sa predstavnicima NVO i medija u Bijelom Polju Beranama, Baru, Tivtu i Podgorici.

Ovim putem se obraćamo svim NVO koje su zainteresovane da daju podršku zajedničkim predlozima kojima se mogu poboljšati medijski zakoni, uvjereni da će kvalitet predloga i broj podrški uticati na Ministarstvo kulture i medija, Vladu , poslanike  da unaprijede kvalitet propisia ali i da otpočnu primjenu medijskih zakona odmah nakon njihovog usvajnja.

Pitanje javnog informisanja i medijskih zakona je pitanje svih građana a ne samo NVO koje se bave medijima.

Ukoliko smatrate da su predlozi koje predstavljamo (u tekstu ispod) dobri, pošaljite na e-mail:  media@mediacenter.me  vasu saglasnost/podršku do 4. decembra.

Predlozi dopuna nacrta medijskih zakona:

  • Predloženo je da se nacrt Zakona o medijima dopuni normom kojom se zabranjuje rad medija koji nisu upisani u evidenciju kod nadležnog organa. Time se sprečava da se, prije svih, neregistrovani portali (a moguće i drugi mediji) pojavljuju na tržištu, prikupljaju novac od marketinga dok istovremeno ne plaćaju poreze čime postaju nelojačna konkurencija drugim medijima koji svoje obaveze uredno izmiruju. Takođe, mediji koji nisu upisani u evidenciju nisu pod nadzorom institucija koje prate sprovođenje zakona i ovlaštene su da sankcionišu nepoštovanje profesioalnih standarda i posebno govor mržnje.
  • U ovom trenutku (u pozitivnim propisima) internetske publikacije (portal) i štampani mediji van kontrole primjene profesionalnih sandarda, skrivenog reklamiranja itd… pa je predlaženo da Agencija za elektronske medje (AEM) preraste u Agenciju za medije i proširi opseg djelovanja. Predlozima je zatraženo da se po svaku cijenu internetske publikacije pridruže audiovizuelnim medijskim uslugama kako bi se osigurala adekvatna uloga buduće Agencije za audiovizuelne usluge  poboljšala primjena profesionalnih standarda na portalima.
  • Predlažemo da se zadrži postojeće rješenje iz zakona i da se komentari na portalima koji imaju uvredljiv sadržaj brišu u roku od 60 minuta od trenutka kada je ukazano na uvredljiv sadržaj a ne u roku od 8 sati kako je predviđeno u nacrtu Zakona o medjima.
  • Predložemo da se proširi nadležnost buduće Agencije za AVM usluge u analizi tržišta i dodjeli nacionalnh frekvencija za TV emitere. Prema odredbama aktuelnog Zakona ali i nacrta Zakona, Agencija nema nadležnost da sprovodi periodične analize tržišta i da u odnosu na pokazatelje iz analize vrši dodjelu frekvencija za nacionalne TV emitere. To u praksi dovodi do olakšane procedure za dobijanje nacionalne frekvencije i ulaska na crnogorsko tržište medija iz okruženja (prvenstveno Republike Srbije) koji u drugoj državi imaju centrale koje proizvode programske sadržaje koji se reemituju u Crnoj Gori. To dovodi dalje do ugrožavanje rada emitera uspostavljenh i utemeljenih u Crnoj Gori jer se ne mogu na skromnom marketinškom tržištu takmičiti sa televizijama iz okruženja koje veoma malo programskih sadržaja proizvode u Crnoj Gori pa samim tim i nemaju značajne troškove, dok sa druge strane uzimaju znatan dio novca od marketinga.
  • Predlažemoi da se zakonom obavežu emiteri da su dužni da najmanje 10% ukupnog nedjeljnog programa posvete objavljivanju vijesti i informacija iz zone pokrivanja što dalje treba urediti podzakonskim aktom. Takođe, ptrebno je da se zakonom obavežu emiteri da će minimalno učešće sopstvene produkcije u ukupnom sedmičnom emitovanju televizijskog ili radijskog programa iznositi najmanje 20% što je predviđeno nacrtom Medijske strategije ali ne i nacrtom Zakona o AVM uslugama. Građani moraju dobiti informacije koje su im korisne u svakodnevnom životu a mediji treba da to omuguće proizvodnjom sadržaaja na treitoriji koju pokrivaju i u vezi sa potrebama građana sa teritorije koju pokrivaju. Ako se zakonom ne propiše minimalan procenat sopstvene proizvodnje sadržaja, velika je vjerovatnoća da mediji neće proizvoditi skoro ništa od sadržaja potrebnih građanima.
  • Predlažeemo da se dopuni nacrt Zakona o AVM uslugama na način da se zadrži rješenje iz postojećeg Zakona i propiše da je  emiter duzan da doprinosi:

1)    slobodnom, istinitom, cjelovitom, nepristrasnom i blagovremenom informisanju javnosti o događajima u zemlji i inostranstvu;

2)    postovanju i promociji osnovnih ljudskih prava i sloboda, demokratskih vrijednosti, institucija i pluralizma ideja;

3)    unapređenju kulture javnog dijaloga i postovanju jezickih standarda.”

Ukoliko se zakonom ne stvori obaveza poštovanja profsionalnih standarda, onda će elektronski mediji moći da krše profesionalne standarde, šire govor mržnje i budu puka propaganda političkih partija bez bilo kakve sankcije od strane Agencije za AVM usluge a poštovanje standarda i sprečavanje govora mržnje će se jedino moći ostvariti nakon dugogodišnjih postupaka pred sudom. Agencija za AVM usluge treba da vrši ulogu regulatora i prema medijima koji krše profesionalne standarde preduzima novčane sankcije, privremeno ili trajno oduzime odobrenja za rad, što joj, kako mogućnosti, pruža Zakon.

  • Predložemo da se broj članova Savjeta RTCG poveća za dva člana (u odnosu na Nacrt), sa 11 na 13,  od kojeg bi jednog predlagala nacionalna vijeća manjinskih Naroda a drugog NVO iz oblasti rodne ravnopravnosti. Istovremeno, kroz izmjene nacrta Zakona, naknade članovima Savjeta treba umanjiti za 50% u odnosu na važeće zakonsko rješenje (i da budu 50% prosječne mjesečne zarade u RTCG) kako se ne bi uvećao iznos sredstava planiran za naknade članovima Savjeta RTCG.
  • Predlažemo da se nacrt Zakona o AVM uslugama i nacrt Zakona o RTCG izmijene u prelaznim odredbama i da se propiše pokretanje postupka izbora novih članova/ca Savjeta u roku od 8 dana nakon usvajanja ova dva zakona. Ne postoji valjan argument koji može biti opravdanje da se zadrži rješenje koje se nalazi u nacrtima zakona a kojima je proisano da sadašnjem Savjetu Agencije i RTCG mandat traje do kraja, odnosno naredne tri do četiri godine kao i aktuelni menadžmentu na svojim funkcijama ostane do kraja mandata. S obzirom da se donose novi Zakon o AVM uslugama i novi Zakon o RTCG kojim se u sastav Savjeta uvode novi ovlašteni predstavnici (Advokatska komora, predstvnici NVO iz oblasti rodne ravnopravnosti i dr.) koji treba da doprinesu unapređenju rada ovog ključnog upravljačkog organa, da se uvede novi kriterijumi u pogledu kvalifikacija/iskustva članova Savjeta, kao i da se uvode novi kriterijumi za NVO kao ovlaštene predlagače, potpuno je očekivano da se odmah nakon usvajanja ova dva zakona započne procedura izbora novih upravljačkih organa. Ovo se odnosi i na izbor novih direktora Agencije i RTCG jer su i za ove funkcije pooštreni kriterijumi za izbor. Podsjećamo, izbor sadašnjeg saziva Savjeta RTCG je izraz političke volje partija koje su imale većinu nakon izbora održanih 30. avgusta 2020. godine. Partije koje činu većinu u Skupštini su prmijenile Zakon o RTCG kojeg je donio DPS u julu 2020 godine, neposredno prije izbora. Potrebna je profesionalizacija svih institucija odmah.

U dodatku se nalze nacrti medijskih zakona i detaljni predlozi dopuna koje je pripremio Media centar.

Do sada su podršku prdlozima izmjena nacrta medijskih zakona dale sledeće NVO:

  1. Media centar
  2. Anima
  3. Centar za razvoj nevladinih organizacija
  4. SOS telefon Bijelo Polje
  5. Bjelopljski demokratski centar
  6. Bjelopljski savez nevladinih organizacija
  7. Manfiest
  8. E Roma
  9. Udruženje za zaštitu prava radnika
  10. NVO Razvojni centar
  11. Centar za seoski razvoj
  12. NVO ZSP
  13. Evropski omladinski centar
  14. NVO Multimedijalni studio
  15. NVO Građanski aktivizam
  16. NVO Breznica
  17. Fondacija Pomoć-akcija za sjever Cren Gore
  18. NVO Vijeće Egipćana i Roma Berane
  19. NVO Eko Vrbica
  20. NVO PRONEN
  21. NVO Zeleni korak Ulcinj
  22. NVO UBA-Ulcinj
  23. Novi Horizon
  24. NVO Mogul
  25. NVO Sua sponte
  26. NVO Info sport CG
  27. NVO Boka
  28. NVO AKC
  29. NVO Zelena dolina Potkrajci

 

S postovanjem, 

Goran Djurovic, Director
Media Center 
Jerevanska 32,  81000 Podgorica, Mointenegro
t: +382 67 324 555
e-mail: media@mediacenter.me