RTV Herceg Novi:Podsticanje građanskog aktivizma je jedna od obaveza lokalne samouprave

U okviru projekta „Sinergijom do dobrog upravljanja u lokalnim zajednicama“ Centra za razvoj NVO, danas je u Herceg Novom održana radionica o mehanizmima učešća NVO i građana u donošenju odluka, koja je izazvala veliko interesovanje.

Interaktivna radionica, na kojoj je predavač bio saradnik na projektu Goran Đurović, okupila je u skupštinskoj sali Opštine Herceg Novi 34 predstavnika nevladinog sektora, kao i zainteresovane građane.

Veoma živ dijalog i debata ukazali su na probleme u kojima se nalazi građansko društvo, NVO i građani u Herceg Novom, kazao je nakon radionice za RTHN Goran Đurović, istakavši da je veoma zadovoljan i brojem ljudi i njihovim učešćem.

-Prethodnih 20 godina sam relativno često bio u prilici da radim sa kolegama i da zajedno sprovodimo neke inicijative. Moj utisak je da se stvari ni najmanje nisu popravile u odnosu na period od tri, četiri ili pet godina. Koliko sam čuo neke stvari su se čak i pokvarile, što je zabrinjavajuće, kao što je recimo korišćenje instituta „slobodne stolice“ za predstavnike nevladinih organizacija u Skupštini opštine. Takođe, tu je i pitanje finansiranja nevladinih organizacija koje direktno utiče, ako hoćete, i na ono što jeste građanski aktivizam – mogućnost da se svi oni koji su zainteresovani da pomognu zapravo opštinskim strukturama u rješavanju problema ne mogu na adekvatan način okupiti, ni na adekvatan način predstaviti svoje inicijative i pomoći odbornicima, ali i menadžmentu opštine i predsjedniku opštine, da nagomilane probleme, kojih ima svaka opština, pa naravno i Herceg Novi, rješavaju na pravi način.

Uzrok većine problema leži u vladajućim lokalnim i državnim strukturama, čiji odnos prema inicijativama građana mora da se mijenja, smatra Đurović.

-Moj je utisak da je izvor većine poteškoća i problema u onome što jeste uređenje života u zajednici naravno vezan za strukture koje upravljaju lokalnom samoupravom. Takođe, postoje značajni problemi koji su posljedica loših zakonskih rješenja koja onemogućavaju veću decentralizaciju kada je u pitanju donošenje odluka, od prostornog planiranja i mnogih drugih postupaka koji su nažalost centralizovani, što bi moralo da se promjeni kroz izmjenu zakonskih rješenja. Građani, njihov aktivizam i podsticanje tog građanskog aktivizma je upravo jedna od odgovornosti i predsjednika opštine i sekretara sekretarijata i njihov odnos prema inicijativama građana, i onih građana koji nisu bliski na političkoj ili bilo kakvoj drugoj osnovi, sa onima koji vrše vlast, mora biti promjenjen. Dakle, ne može više da funkcioniše kao što je funkcionisalo.

Podsticanje građanskog aktivizma je upravo jedna od obaveza rukovodstva lokalne samouprave, istakao je Đurović.

-Mi imamo i neke obaveze koje su dio procesa pristupanja Evropskoj uniji. Taj lokalni nivo nije manje važan, dakle neće biti dovoljno samo da se unaprijede neki sistemi i profesionalizuju neke institucije koje su važne za demokratizaciju crnogorskog društva, kao što su tužilaštvo, sudovi i tako dalje. Da se razumjemo, i oni su veoma važni da bi se stvari na lokalnom nivou popravile, ali moraće i lokalne samouprave da urade svoj dio posla ako mislimo da zaista omogućimo ono što je izvorni princip građanske participacije i pokušaja da građani zaista utiču na svoj život davanjem sugestija i različitih inicijativa onima koji donose odluke, poručio je Đurović.

Radionica je organizovana u okviru projekta „Sinergijom do dobrog upravljanja u lokalnim zajednicama“, koji je finansijski podržan kroz projekat „SmartBalkans“, koji sprovode Centar za promociju civilnog društva u partnerstvu sa Institutom za demokratiju i medijaciju i Centrom za istraživanje i kreiranje politika, uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Подстицање грађанског активизма је једна од обавеза локалне самоуправе