Resursni centar- Dom aktivizma u Crnoj Gori

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) je uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, 1. oktobra, u prostorijama EU info centra u Podgorici, predstavio Resursni centar za organizacije civilnog društva u Crnoj Gori.
Resursni centar, koji predstavlja svojevrsni Dom Aktivizma u Crnoj Gori, predstavlja zajednički projekat CRNVO-a i 4 lokalne organizacije: NVO Nada iz Herceg Novog, Novi horizonti iz Ulcinja, NVO Bonum iz Pljevalja i Bjelopoljski demokratski centar.
“Jedna od ključnih akcija podrške Evropske unije civilnom društvu u Crnoj Gori je finansiranje Resursnog centra. Radeći to EU podržava aktiviste, one ljude koji direktno komuniciraju sa građanima i koji se ponekad suočavaju sa teškoćama kada se bore za prava onih koje predstavljaju”, poručio je Herman Špic, šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori.
Ana Novaković, izvršna direktorka CRNVO-a je istakla da se CRNVO punih 19 godina zalaže za uticajni, kredibilni i razvijen nevladin sektor, ali i bolje uslove za njegovo djelovanje. Stoga je uspostavljanje Resursnog centra logičan nastavak dugogodišnjeg rada i prilika da taj rad poboljša, osavremeni i prilagodi novonastalim uslovima u Crnoj Gori. Zato je Resursni centar institucionalizacija gotovo dvodecenijskog rada.
Resursni centar će naredne tri godine predstavljati servisni centar za svakodnevnu podršku svim organizacijama civilnog društva, ali i pojedincima aktivistima i aktivistkinjama u vidu programa za jačanje kapaciteta, help-desk usluga, istraživanja, organizovanja javnih skupova, sajmova i konferencija i sličnih aktivnosti. Paralelno sa pružanjem čitavog niza usluga, centar će raditi na zakonskim i drugim izmjenama, koje omogućavaju nesmetan rad NVO, i intezivno tražiti primjenu tih rješenja.