Lokalni resursni centar NADA: Kako do prostorija za rad NVO? Javni konkurs i definisani kriterijumi

Još jedna inicijativa Lokalnog resursnog centra NADA i hercegnovskih NVO u kojoj nevladine organizacije traže donošenje Odluke o postupku davanja na korišćenje prostorija u vlasništvu opštine nevladinim organizacijama bez naknade upućena je predsjedniku Opštine Stevanu Katiću i sekretaru Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport  Darku Klasiću.

Nepostojanje kriterijuma, konkursa i jasnih procedure na nivou Opštine dovodi u neravnopravan položaj nevladine organizacije.

U Herceg Novom je registrovano oko 300 nevladinih organizacija a veliki broj nevladinih organizacija nema prostor za rad. Problem je evidentan već dvadesetak godina. Mnoge nevladine organizacije svoje aktivnosti obavljaju u improvizovanim, ponekad i neuslovnim prostorima, izdvajajući značajna  sredstva za zakupninu pa zbog toga direktno trpe projektne aktivnosti i članstvo tih udruženja a indirektno svi građani u čijem interesu djeluju te organizacije,

Čini se da je rad nekih organizacija više vrijednovan i nagrađen ustupanjem  na korišćenje prostora bez naknade.  Stoga je donošenje  Odluke u čijoj bi izradi učestvovali i predstavnici NVO sektora  jedino rješenje ovog problema.

U vezi sa ovom inicijativom uputili smo Direkciji za imovinu i zastupanje zahtjev za slobodan pristup informacijama-dokumentu registra nepokretnosti kojima raspolaže Opština Herceg Novi.

Podsjećamo da je inicijativa za donošenje ovakve odluke podnijeta i  prije četiri godine, tačnije 11.07.2017. ali je odgovor Opštine  izostao.