Fokus grupa i anketiranje građana Herceg Novog

NVO“NADA-Herceg Novi“ započela je u januaru ove godine realizaciju projekata pod nazivom “Naš novac-Vaša ili naša odgovornost“ koji ima za cilj da  doprinese većoj transparentnosti izvršenja budžeta opštine Herceg Novi i efikasnoj javnoj potrošnji. 

Kako bi ostvarili cilj projekta, planiramo sprovođenje brojnih aktivnosti sa građanima i građankama Herceg Novog. Jedna od prvih aktivnosti bilo je istraživanje javnog mnjenja o budžetskom procesu i izvršenju kapitalnog budžeta u opštini Herceg Novi.

Tim povodom anketirali smo više od 200 građana i građanki Herceg Novog i održali dvije fokus grupe sa predstavnicima organizacija civilnog društva, građana i građanki kako bi u otvorenoj diskusiji prikupili informacije o stepenu razumjevanja budžetskog ciklusa i mišljenje učesnika o dosadašnjoj realizaciji kapitalnog budžeta u opštini Herceg Novi i o prioritetima za finansiranje u 2020. godini.

Po mišljenju najvećeg broja anketiranih građana prioriteti za finansiranje iz kapitalnog budžeta su  izgradnja škole u Igalu, izgradnja autobuske stanice, izgradnja kapele u Igalu, putna infrastruktura.Učesnici fokus grupa prioritetima za finansiranje smatraju rješavanje pitanja bolnice Meljine, izgradnju škole u Igalu,rasvjetu, putnu infrastrukturu i uređenje gradske pijace.

Projekat „Naš novac-Vaša ili naša odgovornost“ je podržan kroz Program malih grantova u okviru projekta „Money Watch – Civilno društvo, čuvar budžeta“, koji sprovodi Institut alternativa, u partnerstvu sa Institutom za javne financije iz Zagreba i NVO Novi horizont iz Ulcinja, a uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Instrument za civilno društvo i kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.