Radio Jadran: Kako da građani utiču na planiranje opštinskog budžeta?

Radio Jadran,

Nevladina organizacija NADA-Herceg Novi organizuje okrugli sto na temu „Vrijeme je za participativno budžetiranje na lokalnom nivou“ koji će biti održan sjutra u 11 časova u restoranu u prizemlju Gradske kafane.

Okrugli sto je samo jedna od aktivnosti u okviru projekta “Naš novac-Vaša ili naša odgovornost” koji ova NVO sprovodi od januara, a kojim žele da doprinesu većoj transparentnosti izvršenja budžeta opštine Herceg Novi i efikasnoj javnoj potrošnji.

– Želimo da unaprijedimo dijalog svih aktera i doprinesemo većem učešću građana i građanki u planiranju i pripremi budžeta u najranijim fazama budžetskog ciklusa, navode iz NVO NADA-Herceg Novi.

Kako motivisati građane da budu aktivni učesnici u kreiranju budžeta, ima li političke volje da lokalna samouprava uključi građane u planiranju i pripremi budžeta, značaj odbornika kao predstavnika građana u budžetskom ciklusu, uloga MZ, NVO i građana u planiranju budžeta, teme su o kojima će biti diskusije na ovom okruglom stolu.

Projekat “Naš novac-Vaša ili naša odgovornost” je podržan kroz Program malih grantova u okviru projekta “Money Watch – Civilno društvo, čuvar budžeta”, koji sprovodi Institut alternativa, u partnerstvu sa Institutom za javne financije iz Zagreba i NVO Novi horizonti iz Ulcinja, a uz finansijsku podršku Evropske unije, kroz Instrument za civilno društvo i kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Kako da građani utiču na planiranje opštinskog budžeta?