Herceg Novi: Opština da bude partner.Potrebno fer finansiranje i veća transparentnost. Udruženja rade otežano

Opština da bude partner.Potrebno fer finansiranje i veća transparentnost. Udruženja rade otežano

CRNVO Resursni centar, Lokalni resursni centar NADA i predstavnici oko 15 novskih nevladinih organizacija saopštili su Sekretaru Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport, Darku Klasiću i saradnicima, probleme sa kojima se susreću u odnosu sa lokalnom samoupravom prilikom finansiranja kao i onima koji su prepreka njihovom radu i funkcionisanju na konsultacijama za unapređivanje kapaciteta i finansiranje nevladinih organizacija održanim u zgradi Opštine. Takođe su uputili kritike i sugestije rukovodstvu Opštine koje bi gradska vlast trebala preduzeti radi poboljšavanja kapaciteta i kvaliteta rada nevladinog sektora.

Jedan od ključnih problema je izostanak javnog konkursa za dodjelu sredstava projektima nevladinim organizacijama već drugu godinu za redom.

„Izgleda da se zadnjih godina štedi na nevladinim organizacijama. One se čine kao trošak. Ove godine iz budžeta je opredjeljeno 50.000 za projekte i 30.000 eura dodatnih sredstava koje se raspodjeljuju diskrecionim pravom predsjednika Opštine što je 80.000, umjesto 120.000 koliko bi trebao iznositi. Problem je i to što se i dalje za projekte NVO izdvaja 1% sredstava i to iz operativnog budžeta opštine što je znatno manje novca.“ – saopštila je Marina Vuksanović, predsjednica Lokalnog resursnog centra NVO „NADA“ i podsjetila da je odluka o finansiranju donijeta 2015 bez konsultacija sa NVO što je nedopustivo te je istakla da se predstavnici Opštine moraju sastati sa NVO sektorom radi konsultacija na vrijeme.

„Čelnici gradske vlasti tokom nekoliko zadnjih godina nisu se sastajali sa predstavnicima nevladinog sektora. Ja ne vidim razlog zašto jer Opština i NVO nisu neprijatelji već moraju biti partneri za dobrobit svih građana. Smatram da bi uskoro delegacija nevladinih organizacija morala održati sastanak i sa gradonačelnikom.“ – rekla je Vuksanović.

„Kada je budžet u pitanju, svaka Opština o izdvajanju i raspodjeli odlučuje zasebno. Budžeti su smanjeni, zbog već poznate situacije, u svakom segmentu, ne samo za NVO a konkursa nije bilo zbog jeka pandemije Korona virusa. Sredstva su zato dodjeljivana prioritetnim organizacijama koje su se bavile humanitarnim direktnim pomaganjem ljudima tokom ove situacije.“ – rekao je Darko Klasić, Sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport.

Kako je saopštio, konkurs za raspodjelu sredstava bi trebao biti raspisan tokom avgusta i izrazio nadu da će bolje popunjavanje Opštinske kase tokom sezone rezultirati i bržim isplatama novca za projekte.

Opština i nevladine organizacije su saglasni i da se posebna sredstva trebaju dijeliti nevladinim organizacijama od posebnog značaja, što se već i praktikuje, ali iz NVO sektora ističu da odluke koja NVO može dobiti status organizacije posebnog značaja, moraju biti potpuno transparentne i da se kriterijumi moraju pooštriti.

Iako vodeći, finansijski problemi nisu jedini koji otežavaju funkcionisanje NVO u gradu. Znatan dio udruženja od osnivanja, već godinama, nema prostor za rad što im je velika prepreka u funkcionisanju.. Jedan dio nevladinih udruženja nedavno je uputio inicijativu Opštini za rješavanje tog problema a isto pitanje ponovo je pokrenuto na sastanku.

„Omladinski Centar postao je potpuno neuslovan a neke od NVO koje su bile u njemu ostale su dužne i za račune dok je objektu neophodna temeljna obnova.“ – objasnio je Klasić.Odgovor koji su dobili nimalo nije ohrabrujuć jer, kako tvrdi Klasić, Opština ne posjeduje prostor koji bi im mogla ustupiti osim Omladinskog centra, međutim tu dolazi do problema.

Uprkos tome, udruženja nisu obeshrabrena već će od Skupštine Opštine tražiti donošenje odluke o dodjeli prostorija istrajavati i intezivirati pronalazak rješenja za ovaj problem.

Iz NVO sektora izrazili su nezadovoljstvo izostankom transparentnosti u velikom broju segmenata počev od procedura, konkursa, kompetentnosti komisije za dodjelu, diskrecionom pravu predsjednika Opštine o dodjelama sredstava.

Iako Klasić smatra da se sve sa Opštinske strane radi transparentno, NVO smatraju da to nije dovoljno i nude rješenja da se diskreciono pravo predsjednika Opštine za dodjelu sredstava smanji, da se zastarela aplikaciona forma promijeni i prilagodi kao i da se izmjeni i prilagodi odluka o korišćenju institucije slobodne stolice. Ističu i da članovi komisije moraju biti kompetentni radi donošenja fer odluka.

Jedan od prijedloga oko kojeg su se svi složili i koji je dobio i podršku Sekretarijata je prijedlog NVO sektora da se radi što boljeg i kvalitetnijeg odnosa sa građanima formira spisak koje NVO djeluju u kojoj Mjesnoj zajednici, kao i da se Mjesne zajednice uključe i podrže rad nevladinih udruženja.

Ove konsultacije realizovane su okviru projekta Resursni centar, Centra za razvoj nevladinih organizacija koji podstiče saradnju nevladinih udruženja i lokalnih uprava. U ovom momentu u Herceg Novom je registrovano oko 300 nevladinih organizacija.

Izvor:https://hnsvastara.blogspot.com/2021/06/nvo-opstina-da-bude-partner-potrebno.html