Predstavljanje CRNVO Lokalnog resursnog centra NVO „NADA“ i projekta „Jače OCD – Jača demokratija“!

Centar za razvoj nevladinih organizacija-CRNVO iz Podgorice, kao nacionalni resursni centar za nevladine organizacije u Crnoj Gori u partnerstvu sa nevladinim organizacijama Bjelopoljski demokratski centar, Bonum Pljevlja, Novi horizonti iz Ulcinja i Nadom iz Herceg Novog sprovodi projekat “ Jače organizacije civilnog društva, jača demokratija“ koji je finansijski podržala Evropska unija posredstvom Delegacije evropske unije u Crnoj Gori.

Ciljevi ovog projekta su jačanje kapaciteta nevladinih organizacija i neformalnih grupa građana i njihovo podsticanje za veće učešće u društvenom, ekonomskom i političkom životu u Crnoj Gori.

Kako bi postigli ciljeve projekta CRNVO je uspostavio 4 Lokalna resursna centra za nevladine organizacije sa severa i juga Crne Gore.

Nevladina organizacija NADA-Herceg Novi će kao CRNVO Lokalni resursni centar pružati usluge organizacijama civilnog društva u opštinama Herceg Novi , Tivat i Kotor.

Lokalni resursni centar će u kontinuitetu pružati informacije i savjete zainteresovanim građanima i nevlaninim organizacijama o svim pitanjima važnim za rad NVO.

U Lokalnom resursnom centru, možete dobiti informacije, savjete i svu potrebnu pomoć za

  •  osnivanje i registraciju nevladine organizacije
  •   za pisanje predloga projekta
  • dostupnim izvorima za finansiranje projekata NVO i o konkursima koji su u toku
  • obezbedićemo podršku i savjete lokalnim NVO za pokretanje različitih inicijativa na lokalnom i nacionalnom nivou nivou
  •  usmeravaćemo i povezivati nevladine organizacije sa lokalnim i državnim organima i institucijama i drugim nevladinim organizacijama u zemlji i regionu.

Posedujemo bazu podataka o nevladinim organizacijama i institucijama kao i literaturu i priručnke iz oblasti NVO sektora koja će biti dostupna svim zainteresovanim subjektima.

 

Lokalne nevladine organizacije su uglavnom posvećene prepoznavanju i rešavanju problema koji su direktno vezani za lokalnu zajednicu i time bez sumnje doprinose pozitivnim promjenama i kvalitetnijem životu svojih sugrađana posebno osoba s posebnim potrebama.

Većina predstavnika ovih organizacija nije bila u prilici da prisustvuje obukama za sticanje znanja i veština koja su neophodna za funkcionisanje i finansijsku održivost nevladine organizacije.

Kako bi unapredili nivo znanja i veština nevladinih organizacija iz Boke i time doprinjeli jačanja organizacionih i profesionalnih kapaciteta lokalnih nevladinih organizacija u cilju finansijske održivosti, CRNVO i Lokalni resursni centar će organizovati niz obuka za predstavnike nevladinih organizacija iz Tivta, Kotora i Herceg Novog.

Sutra počinje prva trodnevna obuka na temu Strateško planiranje i organizaciono upravljanje u organizacijama civilnog društva. Cilj ove obuka je da se poboljša znanje organizacija civilnog društva o važnosti procesa strateškog planiranja za dugoročnu održivost organizacije. Obuku će voditi Biljana Zeković ekspert u oblasti kreiranja strateških dokumenata za nevladine organizacije.

Narednog meseca 15 nevladinih organizacija iz Tivta, Kotora i Herceg Novog učestvovaće na obuci za Pisanje predloga projekta i prikupljanje sredstava,

a u decembru će biti organizovana trodnevna obuka na temu Građanska participacija i javno zastupanje u procesu donošenja odluka na lokalnom i nacionalnom nivou.

Pored ovih obuka u toku je istraživanje o podsticajnom okviru za rad organizacija civilnog društva na lokalnom nivou sa fokusom na odnos lokalne samouprave i organizacija civilnog društva i unapređenje okvira za finansijsku stabilnost i održivost organizacija civilnog društva.

Ovom prilikom želim da zahvalim svim nevladinim organizacijama koje su popunile upitnik pripremljen u okviru projekta „“ Jače organizacije civilnog društva, jača demokratija“ i time dale svoj doprinos istraživanju o podsticajnom okviru za rad nevladinih organizacija na lokalnom nivou.

Kao nastavnak projektnih aktivnosti Lokalni resursni centar će organizovati javne tribine na temu:

  •  Saradnja lokalne samouprave i organizacija civilnog društva
  •  Saradnja organizacija civilnog društva i biznis sektora
  •   Finansiranje projekata organizacija civilnog društva
  •  Uloga organizacija civilnog društva u procesu pregovora pristupanju Evropskoj uniji

U planu je i kampanja zagovaranja i javnog zastupanja za usvajanje podsticajnog zakonodavnog okvira za funkcionisanje organizacija civilnog društva na lokalnom nivou.

Organizovaćemo okrugle stolove, seminare, tematske radionice, konferencije…

Ovom prilikom pozivam predstavnike nevladinih organizacija iz Tivta, Kotora i Herceg Novog da koriste naše usluge i da se prijave za obuke koje smo najavili.

Kancelarija Lokalnog resursnog centra se nalazi u Igalu, Save Ilića 3, telefon 069 755 095 , pišie nam na e-mail : nvonada@t-com.me   Više informacija o nevladinoj organizaciji NADA i Lokalnom resursnom centru možete naći na našem sajtu www.nadahercegnovi.me

14720580_643634592474368_3129479339777256927_n image-0-02-05-c403f99ec44f3c0f480209b1f2cb34c929180d24ef94584a39b84e5044cb8a3f-v