U Kotoru održana tribina „Uloga organizacija civilnog društva u procesu pregovora pristupanja Evropskoj Uniji“

U Kotoru je održana javna tribina na temu „Uloga organizacija civilnog društva u procesu pregovora pristupanja Evropskoj Uniji“. Na tribini su govorili:
– Zorka Kordić, Ministarstvo evropskih poslova
– Jelena Vukasović, Opština Kotor
– Radoš Mušović, CRNVO. Skupom je moderirala Marina Vuksanović, koordinatorka CRNVO Lokalnog resursnog centra NADA-Herceg Novi.

http://www.radiokotor.info/radio/index.php/78-lokalne-vijesti/14425-organizovana-javna-diskusija-ocd-i-pristupanje-eu

ORGANIZOVANA JAVNA DISKUSIJA – OCD I PRISTUPANJE EU

Objavljeno 04 05 2017

Javna diskusija na temu „Uloga organizacija civilnog društva u procesu pregovora pristupanja Evropskoj Uniji“ je, u organizaciji Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), održana danas u palati Bizanti.

Prisutne je, pored ostalih, pozdravio programski kordinator za razvoj NVO u Centru za razvoj nevladinih organizacija Radoš Mušović. ,,Ideja ove tribine je upravo da pokrenemo diskusiju, a zanima nas kako lokalne NVO konkretno mogu da se uključe u pregovarački proces za pristup Evropskoj uniji. One ne moraju biti dio pregovaračkih grupa ali zato mogu da sarađuju sa državom na druge načine i da pri tom informišu građane. Mnogo toga se mijenja u našem društvu i mnogo toga će se promijeniti kao posljedica samih pregovora ali pitanje je da li ćemo mi biti spremni. Ministarstva i razni organi zato moraju građanima poslati direktne i jasne informacije šta se zapravo mijenja ulaskom Crne Gore u EU“ – naglasio je Mušović.

Zorka Kordić ispred Ministarstva evropskih poslova govorila je o načinu na koji ministarstvo vidi ulogu i mjesto NVO u pristupnom procesu. ,,Željela bih da pošaljem osnovnu poruku, a to je da Ministarstvo evropskih poslova stoji na raspolaganju i podržava spregu NVO predstavnika u opštinama, predstavnika opština i ministarstva koje želi da bude na raspolaganju informacijama i pruža mogućnost za zajedničku saradnju. Dva osnovna aspekta na koja se moramo fokusirati zbog naše buduće saradnje su snaženje stepena informisanosti građana o pristupnom procesu , a drugi aspekat je da svi zajedno informacijama i znanjima omogućimo takav ambijent, da postane lako pristupiti fondovima EU“ – istakla je Kordić.

Sekretarka opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Jelena Vukasović navela je da je zadovoljna i ponosna što je NVO sektor prepoznao Opštinu Kotor i njenu politiku prema nevladinim organizacijama kao pozitivan primjer.

,,Prevashodno zbog pozicioniranja budžeta, odnosno potenciranja jednog procenta budžeta Opštine Kotor za finansiranje NVO. Opština Kotor izdvajanjem tih sredstava ima namjeru da pruži ruku akterima civilnog društva i nevladinog sektora, da im prizna važnost i potencijale i da ih uključi u aktivan razvoj opštine“ – kazala je Vukasović.

Kordinatorka Resursnog centra „Nada“ iz Herceg Novog Marina Vuksanović na početku je kazala da je ova javna diskusija samo jedna aktivnost u nizu onih koje pomenuta organizacija realizuje u kontinuitetu.

,,Prije ove javne diskusije bile su održane javne tribine na temu Saradnja lokalnih samouprava sa nevladinim organizacijama, zatim Saradnja organizacija civilnog društva i biznis sektora, a nakon današnje tribine planirana je naredna pod nazivom Finansiranje NVO“ – rekla je, pored ostalog, Vuksanović.

Predstavnici nevladinih organizacija koji su prisustvovali javnoj diskusiji istakli su da nisu zadovoljni stepenom informisanosti u javnosti o načinima korišćenja fondova Evropske, mogućnostima apliciranja ua pozive EU, ali, kako su naveli, ni o terminima održavanja skupova sa pomenutom tematikom.

Podsjećamo, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori realizuje u svim crnogorskim opštinama projekat pod nazivom – „Jače NVO, jača demokratija“. Ciljevi ovog projekta su jačanje i podsticanje civilnog društva za aktivno učešće u društvenom, ekonomskom i političkom životu u Crnoj Gori, kroz formiranje četiri lokalna resursna centra za pružanje podrške lokalnim nevladinim organizacijama u opštinama Bijelo Polje, Pljevlja, Ulcinj i Herceg Novi. Jedna od aktivnosti ovog projekta je i organizovanje javnih diskusija na temu „Uloga OCD-a u procesu pregovora pristupanja EU“. Tribina u Kotoru je upravo organizovana u cilju informisanja nevladinih organizacija i građana o ulozi civilnog sektora u procesu pridruživanja EU, postojećim fondovima i mogućnostima za apliciranje na EU pozive te o mogućnosti saradnje lokalnih samouprava i nevladinih organizacija u okviru istih.

http://www.portalanalitika.me/clanak/267962/opstine-i-nvo-da-budu-partneri

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/164771/opstine-i-nvo-da-budu-partneri.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter