Zaključci i preporuke sa javne diskusije „Finansiranje NVO iz budžeta lokalnih samouprava“

Centar za razvoj nevladinih organizacija je u partnerstvu sa CRNVO lokalnim resursnim centrom NVO ,,NADA-Herceg Novi “ organizovao 21. juna u Herceg Novom javnu diskusiju na temu ,, Finansiranje NVO iz budžeta lokalnih samouprava „.
Javna tribina je organizovana u okviru projekta „Jače OCD – Jača demokratija“. Ciljevi ovog projekta su jačanje i podsticanje civilnog društva za aktivno učešće u društvenom, ekonomskom i političkom životu u Crnoj Gori, kroz formiranje četiri lokalna resursna centra za pružanje podrške lokalnim nevladinim organizacijama u opštinama Bijelo Polje, Pljevlja, Ulcinj i Herceg Novi.
Na tribini su govorile koordinatorka programa za unaprijeđenje pravnog i institucionalnog okvira u CRNVO, Lidija Knežević i član Komisije za raspodjelu sredstava NVO Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport u opštini Herceg Novi, Vesna Samardžić. Skupom je moderirala predsjednica NVO “NADA-Herceg Novi” i koordinatorka CRNVO Lokalnog resursnog centra “NADA-Herceg Novi”, Marina Vuksanović.
Nakon diskusije, predstavnici dvadesetak nevladinih organizacija precizirali su zaključke i preporuke sa ove javne diskusije koje će biti upućene lokalnoj samoupravi:
1. Poštovati Statut i Poslovnik opstine Herceg Novi i najmanje 2 puta godišnje održavati sastanke Predsjednika Opštine i Predsjednika Skupštine Opštine sa predstavnicima NVO.
2. Pristupiti izradi Odluke o dobijanju statusa tradicionalne NVO, koje bi se finansirale direktno iz budžeta.
3. Limitirati najmanji i najveći iznos koji NVO može da dobije na konkurs za finansiranje projektnih aktivnosti.
4. Pristupiti izradi Odluke o kriterijumima za dodjelu prostorija NVO.
5. Jačati kapacitete članova komisije za raspodjelu sredstava NVO.
6. Objaviti bazu podataka o NVO na sajtu Opštine.
7. Povodom zaključaka sa javne diskusije uputiti inicijativu Predsjedniku Opštine Herceg Novi da u što skorije vrijeme održi sastanak sa predstavnicima NVO.
Javna diskusija je jedna od aktivnosti u realizaciji projekta “Jače NVO, jača demokratija”, koji Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) sprovodi u partnerstvu sa Lokalnim resursnim centrima, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.